Спанакът е зеленчук, чиито  свойства и  хранителни стойности са били

...
Спанакът е зеленчук, чиито  свойства и  хранителни стойности са били
Коментари Харесай

Няколко причини да консумираме спанак по-често

Спанакът е зарзават, чиито  свойства и  хранителни стойности са били известни още в антична Персия, откъдето евентуално идва. През VII век владетелят на Непал изпраща спанак като подарък в Китай и по тази причина зеленчукът е наименуван „ персийска билка “.

През 11 век той е превозен от маврите до Испания и от този момент е прочут като „ испанския зарзават “. 

Листата на спанака имат противоракови свойства и защищават от атеросклероза. Лечебните свойства на спанака се дължат на известните антиоксиданти бета-каротин, витамин С и лутеин. Освен това спанакът е богат на калий, желязо и фолиева киселина.

Полезни свойства на спанака.

Спанак - противоракови свойства

Изследванията удостоверяват, че листата на спанак имат противоракови свойства и защищават от атеросклероза. Това се дължи на бета -каротин,  витамин С и лутеин - известни антиоксиданти, които са в обилие в спанака.

Спанакът би трябвало да се яде от уплашени хора, тъй като е източник на магнезий. Този детайл има огромно въздействие върху действието на нервната система, доста понижава податливостта на стрес и има успокояващи свойства. Той също по този начин предотвратява главоболие и световъртеж.

Спанакът намалява кръвното налягане

Листата на спанака съдържат доста калий, понижаващ калия, тъй че хората с хипертония би трябвало да ги ядат. Освен това калият работи добре с магнезия, с цел да контролира работата на сърцето.

Спанак - свойства за намаляване

Не забравяйте да включите спанак в диетата си, в случай че поддържате форма. Той е с ниско наличие на калории: 100 г е 23 ккал. Освен това съдържащите се в него калий и витамини от група В вземат участие в изгарянето на въглехидратите и мазнините и форсират метаболизма.

Спанак и бременност

Зелените листа се предлагат изключително за бременни дами. Съдържащата се в тях фолиева киселина предотвратява дефектите на нервната система на плода. Освен това защищава от сърдечно-съдови болести.

Спанакът е богат и на витамин К, който играе значима роля в съсирването на кръвта, витамини от група В за намаление на холестерола и витамин Е, който е значим за закъснение на процеса на стареене.

Спанак за анемия?

Спанакът се смята за съкровищница от желязо, който се предлага за лекуване на анемия.

Добре е да се знае

Спанакът би трябвало да е свеж. По време на превозване и предпазване на топло място множеството хранителни субстанции се губят. Ако е пресъхнал, по-добре не го купувайте!

Стъблата на спанака не би трябвало да пожълтяват, а листата би трябвало да са яркозелени на цвят.

Неизмитият спанак би трябвало да се съхранява в ледник, хлабаво опакован във фолио - по този начин той няма да загуби хранителната си стойност и ще остане пресен към 4 дни.

Варен спанак би трябвало да се употребява в границите на 24 часа.

Замразеният спанак резервира множеството хранителни субстанции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР